MCQ on (HRM) Human Resource Planning with Answers

Here we have discussed number of MCQ on (HRM) human resource planning with answers . Multiple choice questions on Human resource management can be separated under various topics . In this site we have given MCQ on HRM with answers on various topics. This multiple choice question on HRP an integral part of Human Resource Management is very helpful for post-graduate and graduate students like MBA, BBA, B.COM and other exams like NET, SET etc. This multiple choice questions on HRP includes objective type questions on topics like Job analysis, Job description, Job specification etc.

1. This gives details about the name of the job, qualification, qualities required and work conditions etc

A) Job Analysis         B) Job selection                   C) Job specification                     D) Job description

Answer A) Job Analysis

2. On the date of joining the employee is introduced to the company and other employees this process is called as

A) Training                        B) Induction                      C) Introduction                            D) Fresher welcome

Answer B) Induction

3. Environmental uncertainties is one of the factors that affects

A) HRM          B) SHRM                C) HRP                                             D)  HRD

Answer C) HRP

4. The human resource planning is done based on the

A) Market condition           B) Financial condition       C) External environment            D) Organisational Plan

Answer D) Organisational Plan

5. Resistance from employees is __________ to HRP

A) Objective                 B) advantage                        C) scope                        D) Disadvantage

Answer D) disadvantage

6. Which one of the following is not a part of Process of Human resource planning

A) Analyzing existing HR                                   B) Implementation of HR plan

SEE ALSO:  MCQ on Recruitment and Selection with answers

C) recruitment                                                   D) Analysing organisational objective

Answer C) Recruitment

7. ___________________ is process by which an organization should move from it current manpower position to its desired manpower position

A) HRP            B) HRM              C) SHRM                        D) All of the above

Answer A) HRP

8. Collection or aggregation of tasks, duties & responsibilities is known as

A) HRIS                     B) JOB                C) Role                       D) Designation

Answer B) Job

9.  ____________ involves a collection of job related information

A) Job Description                   B) Job analysis                 C) Job designing                           D) None of the above

Answer B) Job analysis

10.  _________________ Detailed & systematic study of information relating to operations & responsibilities of a specific job

A) Job Description              B) Job analysis                C) Job designing                    D) None of the above

Answer B) Job analysis

11.  _______________ is a statement of human qualifications necessary to do the job

A) Job Description               B) Job analysis                  C) Job specification                    D) None of the above

Answer C) Job specification

12. ____________ is a Process of obtaining all Pertinent Job Facts

A) Job Description              B) Job analysis                   C) Job specification              D) None of the above

Answer B) Job analysis

13.  Job Description doesn’t contain detail about

A) Educational qualification                 B) Job summary                   C) Location                     D) Working Condition

SEE ALSO:  Formulation of Human Resource Strategy

Answer A) Educational qualification

14. Job Description includes information regarding supervision ______________

A) given        B) Received        C) Both A & B        D) Neither A nor B

Answer C) Both A & B

15. Working condition and Hazards involved in a job is included in

A) Job Analysis        B) Job Description        C) Job Design        D) none of the above

Answer B) Job Description

16. Techniques of collecting Job Analysis Data does not include

A) Personal observe        B) Training        C) Maintenance of log records        D) Sending out questionnaires

Answer B) Training

17. Methods of Collecting Job Data for job analysis does not include

A) Diary        B) Check list        C) Score card        D) Observation

Answer C) Score card

18. The activities in HRP doesn’t includes

A) Forecasting future HR needs                                    B) Analysing existing HR

C) Recruitment                                                              D) Evaluate & redesign of HR plan

Answer C) Recruitment

19. Process of forecasting, developing & controlling human resource in an enterprise is _________________

A) HRP               B) HRD               C) HRM               D) SHRM

Answer A) HRP

20.  _________ is a process which enables the organization to run smoothly by supplying required and desired work force at the right time.

A) HRP               B) HRD               C) HRM               D) SHRM

Answer A) HRP

21. The human resource planning is done based on the ____________

A) HRM functions        B) organizational Plan.        C) HRM Scope        D) Market situation

Answer B) organizational Plan.

22. The first step of HRP is

SEE ALSO:  Multiple Choice Questions on Information Technology Act with Answers

A) Forecasting future HR needs               B) Analysing existing HR                                                                               C) Implementation of HR plan                   D) Evaluate & redesign of HR plan

Answer A) Forecasting future HR needs

23. A group of positions that have similar duties, tasks & responsibilities is called ____________

A) Job               B) Duty               C) Designation               D) Grade

Answer A) Job

24. ______________ can be derived from Job Analysis

A) Job Description        B) Job Specification        C) Both A & B        D) Neither A nor B

Answer C) Both A & B

25. A written summary of content & context of job is called _______________________

A) Job Analysis        B) Job Description        C) Job Specification        D) Job Design

Answer B) Job Description

26. A written summary of KSA required to perform a job is ______________________

A) Job Analysis        B) Job Description        C) Job Specification        D) Job Design

Answer C) Job Specificatio

27. KSA represents

A) Knowledge, Skill, Aptitude               B) Knowledge, System, Aptitude

C) Knowledge, Skill, Approach              D) Knowledge, Skill, Attitude

Answer D) Knowledge, Skill, Attitude

28. This gives details about the name of the job, qualification, qualities required and work conditions etc

A) Job Analysis         B) Job selection                   C) Job specification                     D) Job description

Answer A) Job Analysis

Submit a Comment