MCQ on Labour Law for Competitive Exams with Answers

Here we have discussed some Multiple Choice Questions, MCQ on Labour Law for Competitive Exams with Answers. This objective type questions include questions from Factories Act, Gratuity Act, PF Act etc. One can use this questions for Online exams, University papers, competitive exams, Diploma in Labour Law etc.

Basic Labour Law

  1. The DW concept stands for
    A. Decent work
    B. Down working
    C. Decent women employement
    D. Dispute workers
    ANSWER: A
  2. The classification of Labour law is majorly of ______ categories
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    ANSWER: A
  3. The major classification of labour law are _____________ and _______________
    A. Tripartite, individual
    B. women&child, protective
    C. collective and individual
    D. All of the above
    ANSWER: C
  4. The labour law classified as tripartite relationship between employee, employer and union is known as
    A. Collective
    B. individual
    C. industrial
    D. union
    ANSWER: A
  5. Laws related to Employees’ rights at work is classified under ________________ category of labour Law
    A. Collective
    B. individual
    C. industrial
    D. union
    ANSWER: B
  6. The Indian Labour Law is majorly concentrating on the problems related to
    A. working condition
    B. Labour Welfare
    C. Social Security
    D. All of the above
    ANSWER: D

Payment of Wages Act

  1. The payment of wages Act is applicable to
    A. Whole of India
    B. India except J & K
    C. Only to J&K
    D. Only to limited factories
    ANSWER: A
  2. In case the state government wants to extent the applicability of Payment of wages Act to any other establishment or class of employees then it must give a prior notice of ______________
    A. 90 days
    B. 3 months
    C. 60 days
    D. 2 months
    ANSWER: B
  3. In the case of the factory, ___________ of that factory shall be liable to pay the wages to employees employed by him as per Payment of Wages Act.
    A. HR manager
    B. Manager
    C. Production manager
    D. Trade Union Leader
    ANSWER: B
  4. In the case of industrial or other establishments, persons responsibility of __________ shall be liable for the payment of the wage to employees employed by him.
    A. Production
    B. administration
    C. supervision
    D. finance
    ANSWER: C
  5. In the case of railways, a person nominated by the _______________ for specified area shall be liable for the payment of the wage to the employees.
    A. Central Government
    B. railway administration
    C. State Government
    D. Trade Union
    ANSWER: B
  6. Responsibility for Payment if wages are covered under section ____ of Payment of Wages Act
    A. 4
    B. 3
    C. 5
    D. 13
    ANSWER: B
  7. Fixation of wage period is covered under section ____ of Payment of Wages Act
    A. 4
    B. 14
    C. 5
    D. 15
    ANSWER: A
  8. Time Of Payment Of Wages is covered under section ____ of Payment of Wages Act
    A. 4
    B. 14
    C. 5
    D. 15
    ANSWER: C
  9. As per Payment of Wages Act, if the employment of any employee is terminated his pending wages must be paid in ______ working days from the date of termination
    A. 15
    B. 2
    C. 12
    D. 5
    ANSWER: B
  10. As per Payment of Wages Act, the wages must be paid on _______________ day
    A. 7th working
    B. 10th working
    C. any Working
    D. any holiday
    ANSWER: C
    ________________ is responsible for Fixation of wage Period as per Payment of Wages Act
    A. HR manager
    B. Manager
    C. Production manager
    D. Trade Union Leader
    ANSWER: B
  11. As per Payment of Wages Act the factories employing less than 1000 employees must pay the wages on or before ___________ day of following wage period
    A. 10th
    B. 2nd
    C. 3rd
    D. 7th
    ANSWER: D
  12. As per Payment of Wages Act the factories employing more than 1000 employees must pay the wages on or before ___________ day of following wage period
    A. 10th
    B. 2nd
    C. 3rd
    D. 7th
    ANSWER: A
  13. Written permission must be obtained from the employee to make the payment of wages through
    A. Cheque
    B. Crediting in his account
    C. Both A & B
    D. Neither A nor B
    ANSWER: C
  14. As per payment of wages Act payment of wages in kind is ________
    A. Not permitted
    B. permitted after obtaining written permission from authority
    C. Always Permitted
    D. Permitted for employees earning less than 5000 per month
    ANSWER: A
  15. Payment of wages will become risk when
    A. Number of workers is large
    B. Industry in remote area
    C. Total wages is very high
    D. All of the above
    ANSWER: D
  16. The wages of an employed person must be paid to him without any deductions of any kind except
    A. Fine
    B. Damage
    C. Absence
    D. all authorized deductions
    ANSWER: D
SEE ALSO:  SHRM Question Bank, University Questions
Factories Act
  1. The abolition of child labour was introduced first time through
    A. Factories Act 1947
    B. Factories Act 1883
    C. Factories Act 1881
    D. Trade Dispute Act
    ANSWER: B
  2. The restriction of women in night employment was introduced through
    A. Factories Act 1947
    B. Women protection 1883
    C. Factories Act 1883
    D. Trade Dispute Act
    ANSWER: C
  3. In Factories Act 1883 the overtime wages was given for work beyond ______ hours
    A. 10
    B. 12
    C. 14
    D. 8
    ANSWER: D

Submit a Comment