MCQ on Training And Development With Answers

Given are the MCQ on Training and Development with Answers. This multiple choice questions are based on the topic training and development which is a part of Human resource management. This objective questions are useful for online exam questions for MBA, BBA, BCom and MCom students.

1. ________________ is the formal and systematic modification of behaviour through learning

a. Training                    b. Education                     c. Instruction                     d. None of the above

(Ans: a)

2. Training occurs as a result of _____________________________

a. Instruction                    b. education                     c. development                     d. all of the above

(Ans: d)

3. Training refers to the process of imparting _______________ skills

a. Specific                     b. General                    c. Important                    d. Over all

(Ans: a)

4. _______ is any learning activity, which is directed towards future needs rather than present needs

a. Training                    b. Education                    c. Instruction                     d. Development

(Ans: d)

5. ______________________ is concerned more with career growth than immediate performance

a. Training                     b. Education                     c. Instruction                    d. Development

(Ans: d)

6. Development provides __ ____ and _____, which will be helpful to employees in higher positions

a. general knowledge, Behaviour                                        b. general knowledge specific skills

c. general knowledge, attitudes                                           d. Specific skills, attitudes

(Ans: c)

7. Development concerned more with __________________

SEE ALSO:  Stages of Evolution of Human Resource Management

a. Immediate performance                b. succession planning                  c. career growth                  d. All of the above

(Ans: c)

8. The purpose of ____________ is to teach theoretical concepts and develop a sense of reasoning and judgment

a. Development                    b. Training                     c. Education                    d. Teaching

(Ans: c)

9. __________________________ is a theoretical learning in classrooms

a. Development                     b. Training                     c. Education                     d. Teaching

(Ans: c)

10. Which of the below does not describe the nature of Training

a. Application oriented                     b. Broad perspective                    c. Specific task                    d. None of the above

(Ans: b)

11. _________________ is application oriented

a. Training                    b. Education                    c. Learning                     d. None of the above

(Ans: a)

12. Training is

a. Narrow perspective                    b. Broad perspective                    c. long term                    d. None of the above

(Ans: a)

13. ______________ is tangible in nature

a. Development                    b. Training                    c. Both a & b                     d. Neither a nor b

(Ans: b)

14. ________ is normally directed at operative employees and relates to technical aspects.

a. Training                    b. Education                     c. Learning                    d. Development

SEE ALSO:  Human Resource Management Case Studies with Solution

(Ans: a)

15. In general training is related to

a. Conceptual                     b. developmental                    c. technical aspects                    d. Human skills

(Ans: c)

16. Development is not related to

a. Conceptual                     b. developmental                    c. technical aspects                    d. Human skills

(Ans: c)

17. Which of the following is not a method of Individual training need identification?

a. Attitude survey                    b. work sample                    c. exit interview                     d. interview

(Ans: c)

18. Which of the following is a method of group training need identification?

a. Attitude survey                     b. work sample                     c. exit interview                     d. interview

(Ans: c)

19. Which of the following is not a method of group training need identification?

a. Quality Circle                    b. work sample                     c. exit interview                     d. MBO

(Ans: b)

20. Which of the following is not a method of on the job training

a. Supervision                    b. Job instruction                     c. Role play                    d. Job rotation

(Ans: c)

21. Which of the following is method of on the job training

a. Group discussion                     b. Job instruction                     c. Role play                     d. Case Study

SEE ALSO:  Multiple Choice Questions on Companies Act with answers

(Ans: b)

22. Which of the following is method of off the job training

a. Supervision                    b. Job instruction                    c. Role play                    d. Job rotation

(Ans: c)

23. Which of the following is not method of off the job training

a. Group discussion                    b. Job instruction                     c. Role play                    d. Case Study

(Ans: b)

24. Evaluation helps determine the extent to which _____________ have been achieved

a. efficiency                    b. profit                    c. training objectives                     d. employee satisfaction

(Ans: c)

25. Evaluation gives insights for

a. reviewing                     b. adjusting                    c. revising goals                    d. All of the above

(Ans: d)

26. Evaluation of training model was developed by

a. Donald Kickmatrix                     b. Donald Kirkpatrick                     c. David Kirkpatrick                  d. David Kickmatrix

(Ans: b)

27. The evaluation training model was developed in the year

a. 1985                     b. 1970                    c. 1975                     d. 1980

(Ans: c)

Submit a Comment