MCQ on Sale of Goods Act 1930- Legal Aspects of Business

Given are the MCQ on Sale of Goods Act 1930-Legal Aspects of Business. Multiple choice Questions are a part of syllabus for various post graduation and Graduation courses. This MCQ’s can be considered for MCQ on Legal Aspects of Business LAB for MBA , BBA, B.com etc.

1. . Condition is a stipulation which is

a. Essential to the main purpose of contract             b.Collateral to the main purpose of contract

c. Not essential to the main purpose of contract      d. Collateral to the main purpose of contract

(Ans: a)

2. The sale of goods Act deals only with goods which are ______________ in nature

a. Immovable                 b.Movable                 c. Specific                           d. All of the above

(Ans: b)

3. Goods that are identified at the time of contract of sale is called ________________ goods

a. Specific Goods                b.ascertained goods                c) clear Goods                d) both a & b

(Ans: d)

4. _________________ is a Stipulation which is Collateral to purpose of contract

a. Condition                b.Warranty                 c. Guaranty                d. Collateral Contract

(Ans: b)

5. __________________________ is the concept of “LET THE BUYER BEWARE”.

a. Information Center                b.Unfair Trade Practices                c. Caveat Emptor        d. Buyer Kingdom

(Ans: c)

6. ___________________ and _______________ are the two parties involved in Contract of sale

a. Seller & Buyer                 b) Agent & Principle                 c) Customer & Sales man                d) Customer and supplier

(Ans: a )

7. It is a standard rule that risk follows ____________________

a. Seller                 b.buyer                 c. property                d. Possession

(Ans: c)

8. The sale of Goods Act enforces in the year

a) 1935                b) 1930                 c) 1945                 d. 1955

(Ans: b)

9. The subject matter of the contract under Sale of goods Act must be

a. Money                 b.Goods                c. Immovable Goods                d. All of the above

(Ans: b)

10. Sale under Sale of goods Act is a/an ____________________ contract

a. Executory                 b.Executable                c. Executed                 d. None of the above

SEE ALSO:  MCQs on Business Law (Consumer Protection Act) with Answers

(Ans: c)

11. In sale the transfer of property in goods from the seller to the buyer takes place

a. At the end of contract                b.Immediately                 c. In a future Date                 d. Both a&b

(Ans: d)

12. In Agreement to sell the transfer of property in goods from the seller to the buyer takes place

a. At the end of contract                 b. Immediately                c. In a future Date                 d. Both b&c

(Ans: c)

13. Which of the following is not a subject matter in a Sale of goods Act

a. Trade mark                b.Good will                c. Money                 d. Water

(Ans: c)

14. As per Sale of goods Act Movable goods does not include

a. Gas                b.Growing crop                 c. Electricity                 d. Money

(Ans: d)

15.The goods must be ________ goods for transferring the property in the goods

a. Ascertained                b. Unascertained                c. Future                 d. All of the above

(Ans: a)

16. The subject matter of the contract must necessarily be _____________

a. Sale                 b.Product                c. Service                 d. Goods

(Ans: a)

17. A consideration in contract of sale must be ______________ only

a. Goods                b.movable only                 c. price                 d. Purchase

(Ans: c)

18. Transfer or agree to transfer the _____________ of the goods is the purpose of sale of goods Act

a. Property                 b.Possession                c. Value                 d. Usage

(Ans: b)

19. A sale is a ______________ contract

a. Implied                b.Executed                 c. Agreed                 d. Executory

(Ans: b)

20. An agreement to sell is a ______________ contract

a. Implied                b.Executed                c. Agreed                 d. Executory

SEE ALSO:  Multiple Choice Question in Human Resource Management

(Ans: d)

21. A sale is said to be completed when ___________ is transferred from one party to the other party

a. Money                 b.Goods                 c. Interest                d. Ownership

(Ans: d)

22. In contract of sale the payment of price is __________ to the transfer of property in goods

a. concurrent                b.important                 c. mandatory                d. immaterial

(Ans: d)

23. An agreement to sell will become a sale in _______________

a. Future date                b.immediate effect                 c. 30 days                 d. None of the above

(Ans: a)

24. An agreement to sell the transfer of ownership is ___________

a. Definite                b.Mandatory                 c. Conditional                d. immaterial

(Ans: c)

25. A contract of sale of goods is a contract whereby the seller transfers or agrees to transfer the property in goods to the buyer for ___________
a. price                 b.interest                 c. credit                d. value

(Ans: a)

26. In sale in case of loss of goods, the loss will fall on the _____________

a. offeror                 b.buyer                c. seller                 d. surety

(Ans: b)

27. In sale after the sale is done, the goods are in the possession of the seller, , in case of loss of goods, the loss will fall on the _________

a. offeror                b.buyer                c. seller                d. surety

(Ans: b)

28. A sold his laptop to B, but for some repairing purpose A retained the laptop with him. The laptop is stolen by C , in this case the loss will fall on

a. B                 b.C                c. A                 d. None of them

(Ans: a)

29. In case of Sale the risk is associated with___________________

a. money                 b.goods                 c. ownership                 d. possession

(Ans: c)

30. In case of sale the seller can sue the buyer for _________ in case of breach

a. damages                b.price                c. interest                 d. fraud

SEE ALSO:  MCQ in Compensation Management with Answers

(Ans: b)

31. In case of agreement to sell the seller can sue the buyer for _________ in case of breach

a. damages                b.price                c. interest                d. fraud

(Ans: c)

32. ‘Goods’ means every kind of __________________ property

a. sellable                b.immovable                c. existing                 d. movable

(Ans: d)

33. Which of the below said is not included in goods as per Sale of goods Act 1930

a. forming part of the land                b.stocks                 c. Actionable claims                 d. crop

(Ans: c)

34. __________ cannot be a subject matter of Sale of goods

a. Gas                b.Electricity                c. Money                 d. All of the above

(Ans: c)

35. ___________________ can be a subject matter of sale of goods Act

a. Trademark                b.patent                 c. goodwill                 d. All of the above

(Ans: d)

36. Existing goods can be classified as

a. Ascertained                 b.Generic                 c. both a & b                 d. Nor a neither b

(Ans: c)

37. Ascertained goods is otherwise called as _______________ goods

a. specific                b.generic                 c. future                 d. none of the above

(Ans: a)

38. Unascertained goods is otherwise called as _______________ goods

a. specific                 b.generic                c. future                d. none of the above

(Ans: b)

39. Goods identified and agreed upon at the time a contract of sale is made is called

a. Ascertained                 b.Specific                c. both a & b                 d. Nor a neither b

(Ans: c)

40. Goods indicated by description and not specifically identified.

a. unascertained                 b.generic                 c. both a & b                 d. none of the above

(Ans: c)

Submit a Comment