MCQs on Business Law (Consumer Protection Act) with Answers

Consumer Protection Act is a basic Act about which each one of us must be aware. This Act describes the basic rights that a consumer posses. Here we have given MCQs on business Law (consumer protection Act) with answers which can be used for MBA, BBA, BCOM and other law related courses also. This objective type questions in consumer protection Act will also a example exams like NET, SET and other competitive exams. This business law multiple choice questions is given with answers for the benefit of the students.

  1. Consumer Protection Act is applicable to
    A. immovable goods
    B. movable goods
    C. specific goods and services
    D. all goods and services
    ANSWER: D
  2. The total number of rights given to consumers as per consumer protection Act is
    A. 5
    B. 4
    C. 6
    D. 8
    ANSWER: C
  3. “Consumer has the right to present before the appropriate forum or authorities all those matters
    which effect his interests “ this right of consumer is termed as right to be
    A. informed
    B. heard
    C. safety
    D. educated
    ANSWER: B 
  4. The rights of consumers as per consumer protection Act does not include right to be
    A. informed
    B. heard
    C. safety
    D. presented
    ANSWER: D
  5. When the seller manipulates the price then it is
    A. Restrictive trade practices
    B. unfair trade practices
    C. caveat emptor
    D. none of the above
    ANSWER: A
  6. The minimum age limit for being a member of district forum as per consumer protection act is
    A. 65
    B. 35
    C. 40
    D. 30
    ANSWER: B
  7. The maximum age limit of a person who can be a member in state commission is
    A. 65
    B. 70
    C. 35
    D. 60
    ANSWER: A 
  8. The maximum age limit of a person who can be a member in national commission is
    A. 65
    B. 70
    C. 35
    D. 60
    ANSWER: B
  9. To be a member in any redress forum the person should have minimum ________ years of
    experience
    A. 5
    B. 10
    C. 12
    D. 15
    ANSWER: B
  10. Among the following which forum can reappoint the same person as its member
    A. District forum
    B. state commission
    C. national commission
    D. none of the above
    ANSWER: D
  11. In which of the forum there is compulsion that a female should be a member of the forum
    A. District forum
    B. state commission
    C. national commission
    D. all of the above
    ANSWER: D
  12. The term of office for a member is _______ year in all redress forum
    A. 5
    B. 10
    C. 7
    D. 35
    ANSWER: B
  13. The jurisdiction of a state commission is
    A. below 20 lakhs
    B. 20 lakhs to 1 corer
    C. above 1 corer
    D. none of the above
    ANSWER: B
  14. The complaint  be in consumer with in ________ of cause occurred
    A. 6 months
    B. 1 year
    C. 2 years
    D. 3 months
    ANSWER: C
  15. On receiving the complaint the forum will direct the opposite party to answer on that within __ days
    A. 15
    B. 20
    C. 5
    D. 1
    ANSWER: D
  16. On receiving the complaint the forum will direct the opposite party to answer on that with in ____
    days and may extent the period for _________________ more days.
    A. 1 & 15
    B. 15 & 1
    C. 10 & 1
    D. 0 & 1
    ANSWER: A
  17. If the opposite party admits the claim the case will be decided by the forum on the basis of records
    available within _________months
    A. 6
    B. 1
    C. 3
    D. 9
    ANSWER: C
  18. In case of goods for which the testing is available the forum must decide the case within ___ months.
    A. 6
    B. 5
    C. 3
    D. 9
    ANSWER: B
  19. Appeal against the district forum can be done in _________________
    A. State forum
    B. high court
    C. national forum
    D. supreme court
    ANSWER: A
  20. Appeal against the national forum can be done in __________
    A. district court
    B. high court
    C. supreme court
    D. state forum
    ANSWER: C
  21. Any appeal against a forum must be done in a higher forum within ___ days
    A. 45
    B. 30
    C. 60
    D. 90
    ANSWER: B
SEE ALSO:  Multiple Choice Questions on Companies Act with answers

Find MCQ on legal aspects of business

Submit a Comment