Multiple Choice Questions on Information Technology Act with Answers

Here you can find the Multiple Choice Questions on Information Technology Act with answers. This multiple choice questions  (MCQ) on IT Act 2000 will be helpful for MBA, BBA, B.Com Students for online university exams . We have also given MCQ on various other Acts.

Multiple Choice Questions:

1. The things Carried out by means of electronic data interchange, and other means of electronic communication is commonly referred to as

a. e-communication             b. e- governance             c. e- record             d. e-commerce

Ans. d

2. The authentication to be affected by use of asymmetric crypto system and hash function is known as

a. Public key             b. Private Key             c. Digital Signature             d. e- governance

Ans. c

3. Verification of electronic record is possible through

a. Public key             b. Private Key             c. Digital Signature             d. e- governance

Ans. c

4. Digital signatures created and verified using

a. Program             b. graphical coding             c. HTML             d. cryptography

Ans. d

5. Private key is used to

a. digitally sign             b. verify the sign             c. verify the documents             d. make payments

SEE ALSO:  Multiple Choice Questions on Companies Act with answers

Ans. a

6. Public Key is used to

a. digitally sign             b. verify the sign             c. publish the documents             d. make payments

Ans. b

7. The Central Government may appoint a __________ of Certifying Authority who shall exercise supervision over the activities of Certifying Authorities

a. commissioner             b. Controller             c. executive             d. president

Ans. b

9. __________ means a person who has been granted a license to issue a Digital Signature Certificate.

a. controller             b. Certifying Authority             c. certified issuer             d. licensed authority

Ans. b

10. The Certifying Authority empowered to issue a Digital Signature Certificate shall have to procure a license from the ____________ to issue Digital Signature Certificates.

a. Controller of Certifying Authority             b. Central government             c. state government             d. commissioner

Ans. a

11. _________ is a person in whose name the Digital Signature Certificate is issued

a. certified authority             b. subscriber             c. holder             d. controller

Ans. b

12. The ___________ has the power to suspend or revoke Digital Signature Certificate.

a. Commissioner             b. Certifying Authority             c. subscriber             d. controller

SEE ALSO:  Negotiation in Negotiable Instrument Act

Ans. b

13. As per Information Technology Act 2000,  if you Fails to maintain books of accounts you will be penalized upto

a.5000 per day             b. 50000             c. 25000             d. 1,50,000

Ans. c

14. . As per Information Technology Act 2000,Those who Fail to furnish documents will be penalized upto

a.5000 per day             b. 50000             c. 25000             d. 1,50,000

Ans. d

15. E- records and digital signatures are used to

a. Filling of any form in government             b. issue of grant             c. making payment             d. all of the above

Ans. d

Submit a Comment