Organisational Behaviour True or False questions with answers

Here you can Organisational Behaviour True or False questions with answers. These questions will be helpful for university exams for revisions. It will be helpful to MBA BBA and B.Com Students.

True or False:

Chapter 1

1) OB is multidisciplinary a) True b) False

Answer: a) True

2) OB fails to recognize Dynamic nature of Organisation

a) True b) False

Answer: b) False

3) OB assumes that there is no one best approach

a) True b) False

Answer: a) True

4) Quality of the employees job supportiveness to their work environments are far more important for the employees

a) True b) False

Answer: a) True

5) managers good people skill is not the need of the globalised Competitive market

a) True b) False

Answer: b) False

6) People learn by observing others, with the environment, behaviour and cognition

a) True b) False

Answer: a) True

7) OB is one of the many systems operating within a large social system

a) True b) False

Answer: a) True

8) Leadership and Job design is not a scope of OB

a) True b) False

Answer: b) False

9) Organisation Design is also a scope of OB

a) True b) False

Answer: a) True

10) OB helps in improve marketing Process by understanding consumer Behaviour

a) True b) False

Answer: a) True

11) The cognitive frame work is useful in analysing perception, personality, motivation, decision making of human in the organisation.

a) True b) False

Answer: a) True

12) Behavioural framework based on non observable behavior and observable environmental variables.

SEE ALSO:  MCQs on Legal Aspects of Business Law with Answers

a) True b) False

Answer: b) False

13) The person and the environmental situation do not function as independent units but, in conjunction with behavior itself, reciprocally interact to determine behavior.

a) True b) False

Answer: a) True

14) Social cognitive theory (SCT) was developed by Stajkovic

a) True b) False

Answer: b) False

15) People don’t learn by observing from others

a) True b) False

Answer: b) False

16) OB cannot Abolish Conflict and frustration but can only reduce them.

a) true b) false

Answer: a) True

17) OB helps to increase efficiency and productivity

a) true b) false

Answer: a) True

18) OB is a way to improve but not an absolute answer to problems.

a) true b) false

Answer: a) True

19) Environmental Factors is not a part of foundation of individual Behaviour

a) True b) False

Answer: b) False

20) OB is useful in maintaining good industrial Relations

a) true b) false

Answer: a) True

Chapter 2

1) Insufficient Information about employee is problem faced in changing the attitude of employee

a) True b) false

Answer: a) True

2) Positive working condition is one of the methods used for changing the attitude of the employee

a) True b) False

Answer: a) True

3) cognitive component of attitude comes from Internal environment.

a) True b)False

Answer: b) False

4) Affective component of attitude comes from Internal environment.

a) True b) False

Answer: a) True

5) Personality of a person is inclusive of both internal and external Elements

a) true b) false

SEE ALSO:  MCQ on Sale of Goods Act 1930- Legal Aspects of Business

Answer: a) True

6) In general the personality of a person will change often

a) true b) False

Answer: b) False

7) It is very easy to find two individual with same personality

a) true b) False

Answer: b) False

8) The people with judging personality are purposeful, and they like structure, plans, rules.

a) True b)False

Answer: a) True

9) MBTI states that if you’re a person who relies on feelings, this means that you can’t use objective data to make decisions.

a) True b) False

Answer: b) False

10) Behavior is base for the Perception.

a) True b) False

Answer: b) False

11) An individual does things based on how he experiences the world where he survives.

a) True b) False

Answer: a) True

12) OB states that humans will act based on the beliefs they have, even if the beliefs are false.

a) True b) False

Answer: a) True

13) Selective perception is the tendency of people to perceive what they expect to perceive.

a) True b) False

Answer: a) True

14) Social perception gives individuals tools to recognize how the personal lives affect the social life

a) True b) False

Answer: b) False

15) Perceptual Process has 6 Major steps

a) True b) False

Answer: a) True

16) Stereotyping enables the perceiver to simplify the complexity of perceived world.

a) True b) False

Answer: a) True

17) The result obtained through Stereotyping is usually same with actual

a) True b) False

Answer: b) False

18) The halo effect is a type of cognitive bias

SEE ALSO:  MCQ's in Human Resource Management with Answers

a) True b) False

Answer: a) True

19) Stereotyping is a type of personality

a) True b) False

Answer: b) False

20) It is the driven force which will initiate the employee to work up to their efficient level.

a) True b) False

Answer: b) False

21) Hunger is a motivation that elicits a desire to eat

a) True b) False

Answer: a) True

22) Motivation comes only from external forces

a) True b) False

Answer: b) False

23) Process theory says ” what are the key factors the managers can utilize to motivate the employees”

a) True b) False

Answer: b) False

24) Need Hierarchy theory was developed by Abraham Harold Maslow

a) True b) False

Answer: a) True

25) Physiological need is the less powerful need than self esteem need of a human being

a) True b) False

Answer: b) False

26) The employee who is not satisfied with self esteem need will feel inferior and loss confidence

a) True b) False

Answer: a) True

27) The lower order needs specified by Maslow is considered as motivators as per Herzberg

a) True b) False

Answer: b) False

28) Maslow any need can be a motivator if it is satisfied. But Herzberg says that only higher order needs can be a motivator.

a) True b) False

Answer: b) False

Submit a Comment