MCQ in Performance Appraisal with answers

Below given is MCQ in performance appraisal with answers. Performance appraisal is an interesting part in Human Resource Management. And it is a part of syllabus of HRM in almost all University. This MCQ in performance appraisal with answers which comes under HRM will be helpful for BBA, B.Com, MBA, MPM, MHRM and other students. This Objective type questions have become mandatory in almost all courses you can get benefit out of this.

1. A “______________” is a process of evaluating an employee’s performance of a job in terms of its requirements.

a. Performance Management                          b. Performance analysis
c. Performance appraisal                                 d. Performance evaluation

(Ans. C)

2. ___________________ is the step where the management finds out how effective it has been at hiring and placing employees.

a. Performance Management                                     b. Performance analysis
c. Performance appraisal                                            d. Performance evaluation

(Ans. C)

3. Which of the below is not an objective of Performance appraisal

a. assessment of performance                                              b. Measuring the efficiency

c. maintaining organisational control                                d. Designing Organisational goal

(Ans. d)

4. Performance appraisal aims at

a. goals of employees         b. Goals of organisation              c. both a & b                  d. Neither a nor b

(Ans. C)

5. Which of the following is not an aim of performance appraisal

a. Personal Development            b. work satisfaction                c. Training                  d. work satisfaction

(Ans. C)

6. _____________ is not a step of performance appraisal

a. Communicating standards                                           b. comparing actual with standards

c. Discussing the results                                                   d. adjusting the standards

(Ans. d)

7. The expected outcome from the employee at the time of performance appraisal is known as

a. decided performance                 b. standard                   c. general outcome                    d. expected performance

SEE ALSO:  MCQ on Recruitment and Selection with answers

(Ans. b)

8. When the actual performance of the employees are measured then it will be compared with

a. standard                                b. other members                       c. previous performance                  d. group performance

(Ans. a)

9. The actual performance is compared with the standard performance to

a. Identify the gap                b. give them training                   c. improve performance                   d. all of the above

(Ans. a) 

10. Communicating the ________________________ to the employees is necessary so that they can perform accordingly

a. Rewards                         b. standards                               c. awards                         d. targets

(Ans. b)

11. __________________ is to identify the strengths and weaknesses of employees to place right men on right job.

a. Recruitment               b. Performance Appraisal              c. Selection              d. feedback

(Ans. b)

12. _________________ is not included in the advantages of Performance Appraisal

a. Compensation              b. Communication               c. Selection               d. Motivation

(Ans. c)

13. The performance Appraisal method BARS stands for

a. Behavioral Attitude rating system                                   b. Behavioral Attitude ranking System

c. Behavioral Aptitude Ranking System                            d. Behavioral Anchored Ranking Scale

(Ans: d)

14. _______is an entire exercise done under the trainer who observes the employee behavior and then discusses it with the rater who finally evaluates the employee’s performance.

a. Comparison method               b. BARS               c. Assessment Center               d. 3600 degree

(Ans: c)

15. _________________ method is used to have a detailed evaluation of an employee from all the perspectives.

a. BARS               b. Assessment Center              c. MBO              d. 3600 degree

SEE ALSO:  Project Topics in Human Resource Management

(Ans: d)

16. Which of the following is not a Performance Appraisal Biases

a. Halo effect               b. Central Tendency              c. Personal Biases              d. Wrong survey

(Ans: d)

17. “If a worker has few absences, his supervisor might give him a high rating in all other areas of work” this is an example of ________________ bias in Performance Appraisal

a. Halo effect              b. Central Tendency               c. Personal Biases              d. Stereo Typing

(Ans: a)

18. “He is not formally dressed up in the office. He may be casual at work too!”. This is an example of ________________ bias in Performance Appraisal

a. Halo effect               b. Central Tendency              c. Horn effect              d. Stereo Typing

(Ans: c)

19. First Impression in a performance appraisal bias denotes ____________________

a. Halo effect              b. Primary effect              c. Horn effect              d. Stereo Typing

(Ans: b)

20. “A professor, with a view to play it safe, might give a class grade near the equal to B, regardless of the differences in individual performances”. This is an example of ________________ bias in Performance Appraisal

a. Halo effect               b. Central Tendency               c. Horn effect              d. Stereo Typing

(Ans: b)

21. “The person who was a good performer in distant past is assured to be okay at present also”. This is an example of ________________ bias in Performance Appraisal

a. Halo effect              b. Central Tendency              c. Horn effect              d. Spill over effect

(Ans: d)

22. _____________________ evaluates whether human resource programs being implemented in the organization have been effective.

a. Performance appraisal               b. Feedback               c. Survey              d. Exit interviews

(Ans: a)

23. The actual performance of an individual is measured in terms of its ________________

a. Input and output                                                         b. efficiency and effectiveness

c. Returns to the organisation                                      d. Business earned by him

SEE ALSO:  Nature of HRM

(Ans: b)

24. This step of performance appraisal process finds out the deviation occurred in actual performance

a. Fixing standards                                                                      b. Measuring actual performance

c. Communication of standards                                                d. Discuss Appraisal With The Employee

(Ans: d)

25. The corrective actions in Performance include

a. Correct Deviations               b. Change Standards              c. Neither a nor b              d. Both a & b

(Ans: d)

26. Administrative use of performance appraisal does not include

a. Feedback to employee’s              b. supervision               c. Training              d. Transfer

(Ans: a)

27. Benefits of Performance Appraisal to the organisation does not include

a. Documentation              b. Legal protection              c. Motivation               d. Motivation system

(Ans: c)

28. The rater is forced to answer the ready-made statements as given in the blocks of two or more, about the employees in terms of true or false. This method of performance appraisal is known as

a. Forced distribution              b. Rating scale              c. Forced choice               d. Checklist

(Ans: c)

29. Modern method of performance appraisal does not include

a. BARS               b. Assessment center               c. MBO              d. 360

(Ans: a)

30. The concept of MBO was developed by

a. Elton Mayo               b. F.W. Taylor               c. Peter Drucker               d. Philip Kotler

(Ans: c)

Submit a Comment